Tips voor uw kasteelverblijf

Onderstaande tips zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring tijdens mijn jaarlijkse reizen langs kastelen & landhuizen. Ik wil hieronder graag enkele ervaringen met u delen.

> Reist u met GPS, voer dan altijd zowel de postcode als de plaatsnaam in. Vooral in Frankrijk komen bepaalde namen van dorpen en steden diverse malen voor. Ze liggen helaas vaak honderden kilometers uit elkaar....

> Het is over het algemeen in de zomermaanden best wat koel in een kasteel. (dikke muren houden de warmte in de zomer buiten en houden de warmte in de winter vast). Neem een trui of een vestje mee. In de herfst en winter is dit helemaal onontbeerlijk.

> Kasteeltrappen zijn vaak van prachtige oude stenen of fraai hout gemaakt, maar ze kunnen venijnig glad zijn. Wees hierop alert en draag bij voorkeur géén schoenen met gladde leren zolen.

> Reist u met jonge kinderen en verblijft u in een kasteel? Laat ze prinsessenjurkjes of ridderkleding meenemen. Ze zullen genieten en de foto's hiervan bieden na afloop een feestelijke herinnering

> Laat u 's avonds de ramen van uw kasteelkamer open staan terwijl het licht nog brandt.? Het kan dan zomaar gebeuren dat er bij terugkomst op uw kamer een vleermuis aan het plafond hangt. Hoogst onaangenaam en ze zijn lastig weg te krijgen weet ik uit persoonlijke ervaring! Het feit dat ergens vleermuizen zitten is wel een goed teken: de lucht is dan erg schoon en er zijn geen muggen!

> Spinnen of ander ongedierte zoals vliegen en insecten leven in en rondom een kasteel. Vergeet niet dat u in de natuur bent, het hoort erbij…..

> Wees zuinig met energie tijdens uw verblijf. De stook- en elektriciteitskosten in kastelen zijn enorm hoog. Verbruik geen onnodige energie. Laat geen ramen open als de verwarming aanstaat en laat liever geen licht branden als u niet op uw kamer bent (en weet u nog….vleermuizen). 's Nachts is stroom in veel landen, o.a. Frankrijk goedkoper. Batterijen opladen doet u bij voorkeur in de nachtelijke daluren.

> Niet iedere accommodatie voorziet in een televisie op de gastenkamers. Tegenwoordig is er overal wel wifi. Dikke kasteelmuren verhinderen soms een signaal. Dat hoort bij de charme van een kasteel.

> Controleer altijd goed op welke wijze u op een kasteel kunt afrekenen. Pinpas of credit card worden niet altijd geaccepteerd. De dichtstbijzijnde pinautomaat is soms pas een paar kilometer verderop.

> Dineert u op het kasteel of in het landhuis? Indien dit een chambres d’hôtes betreft dan is er geen menukaart om uit te kiezen maar een "menu du jour" (dagmenu). Er wordt gebruik gemaakt van dagverse producten, bij voorkeur uit de streek. Deze manier van dineren wordt table d’hôtes genoemd (u eet aan de tafel van de gast heer/vrouw). Een table d'hôtes is overigens bij Franse wet verplicht om alle gasten gezamenlijk aan 1 tafel te laten eten. Sommige locaties hebben toch losse tafels, maar op de locaties waar 1 tafel staat, zult u met andere mensen aan dezelfde tafel eten. Wat mij betreft is dit erg gezellig. Houdt u hier echter niet van ? Probeer het eens! Maar u kunt natuurlijk ook altijd in een plaatselijk restaurant gaan eten. In onze chambres d’hôtes wordt voortreffelijk gekookt (dit test ik altijd zelf) en u eet er voor minder geld dan in een restaurant. Bijkomend voordeel is bovendien dat u na afloop niet meer in de auto hoeft te stappen.

> Een verblijf in de accommodaties van Kasteelovernachtingen kan heel anders zijn dan u wellicht tot nu toe gewend bent. De persoonlijke aanpak, de gastvrijheid, de hartelijkheid, maar ook de eigenzinnigheid…….ik kies ze er speciaal op uit. Een chambres d’hôtes is héél anders dan een hotel. Vooral kastelen zijn bijzondere en vaak magische plekken. Allemaal met hun eigen karakter. Bij de door mij verzorgde rondreizen zult u dit kunnen ervaren.

Ik wens u veel plezier tijdens uw verblijf in onze kastelen en landhuizen.

Ik hoop dat u er net zo van gaat genieten als ik dat al sinds 2005 doe.

Anne