...

Vissershuisjes, aan haven Normandische kust [F]

Overnachten in Vissershuisjes, aan haven Normandische kust [F]

Geweldig leuke plek aan de haven van Port-en-Bessin. U verblijft in voormalige vissershuisjes die verbouwd zijn tot luxe appartementen. Dichtbij Bayeux en de landingsstranden. Een unieke uitvalsbasis voor daguitstapjes naar Honfleur, Deauville, en Caen.


Aan de visserskade

Design interieur

Vlakbij zee

Een unieke locatie aan de haven van Port en Bessin, een havenplaats in Normandië, nier ver van Bayeux, Deauville en Honfleur. Wij citeren het verhaal van de eigenaren dat beschreven staat in het magazine Seasons.

Vrij geciteerd uit 'Seasons' 11 juni 2018: Logeren in bijzondere vissershuizen in Port en Bessin (A. Bonthuis)

Elke kamer heeft hier zeezicht. En een verrekijker binnen handbereik. Want de zee, het strand, de haven en vissers boten kleuren de dagen in Port-en-Bessin, aan de kust van Normandië. Én ze vormen de inspiratie voor het interieur van zes vissershuizen aan de kade, ingericht als sfeervolle vakantieverblijven. 

Pionieren aan de kust

Met de aankoop van het kadehuis tien jaar geleden gooiden de Parisiennes het roer stevig om. Beiden verlangden ernaar om hun drukke kantoorbanen achter zich te laten. Om meer tijd buiten te kunnen doorbrengen op hun geliefde geboortegrond: de Calvadoskust van Normandië. “Daarom kochten we vijftien jaar geleden een buitenhuis, even buiten Bayeux. Elk vrij moment brachten we er door. Maar op een bepaald moment was dat niet meer genoeg”, schetst Laurence. “We waren begin veertig en voelden de midlifecrisis al kriebelen”, zegt Astrid lachend. “Om met Frédéric Bérat − de componist van het beroemde lied ‘Ma Normandie’ − te spreken: we voelden dat we een bocht moesten maken, om ons Normandië weer terug te zien. De dag dat we het kadehuis kochten, begon ook ons nieuwe leven. Als pioniers van charmante cottages in Port-en-Bessin.”

Authentiek bepaalt de koers

De zes huizen zijn stuk voor stuk geselecteerd op hun karakter en verhaal. Ze staan in een kleurrijke visserswijk en werden eerder bewoond door zeemannen, nettenmakers en vissers. Naar wie enkele van de huizen ook zijn vernoemd. De grove buitenmuren zijn nergens strak gestuukt of voorzien van een zonnige tint. Een bewuste keuze. “De zee en het zout hebben hier altijd het laatste woord”, zegt Laurence. “De kalkverf die we in eerste instantie hadden gebruikt, bladderde al snel af. Vandaar dat de oude muren nu enkel een neutrale verflaag hebben. Zo, zonder opsmuk, ademen ze bovendien geschiedenis.”

Binnen kozen Astrid en Laurence telkens voor een spannende balans tussen oud en nieuw. Waarbij authentieke elementen meestal de koers bepaalden. Zoals de vloeren in ‘La Maison Matelot’. “In alle vier de appartementen lag een andere, originele vloer. Kleurrijke cementtegels bijvoorbeeld, zonde om die weg te breken, vonden we. Vandaar dat we eromheen hebben verbouwd. Uiteindelijk besloten we het interieur door te trekken in de stijl van de geometrische tegelpatronen, waarmee een verrassend retrosfeertje ontstond.”

Spelen met contrasten

In het huis ‘Un Bateau sous mon Transat’ koesterden de vriendinnen de stoere muren van caensteen, een crèmekleurige zandsteensoort uit de streek. De keuken- en badkamerwanden betegelden ze juist met strakke metrotegeltjes, als fris tegengeluid. “De uitdaging zat er voor ons voortdurend in om het oude karakter te bewaren, zónder dat het oubollig werd. Vandaar dat we overal hebben gespeeld met contrasten.” Boven in het huis kozen ze om dezelfde reden voor een gewaagde badkamerstijl: glazen wanden in kozijnen van zwart staal tussen eeuwenoude gebinten. “Best wel spannend, want zouden we de ziel daarmee niet geweld aan doen? Maar het werkt gelukkig heel goed en de ruimte blijft zo mooi open en licht.” 

Het tweetal maakte, gesteund door familie en vrienden, bliksemcarrières als sloper, metselaar, timmervrouw en interieurontwerper. En hoewel ze samenwerken met aannemers en architecten, zijn zij het die alle verbouwingsplannen bedenken en tekenen. “Daarom heeft ‘La Maison Matelot’ een speciaal plekje in ons hart”, legt Laurence uit. “Tijdens die restauratie werd de binnenhuisarchitect in ons wakker. Iets waar we ons inmiddels met heel veel plezier professioneel mee bezighouden.”

Alle nuances blauw en grijs

Het kleurgebruik in alle vissershuizen is geïnspireerd op het palet van zee en strand. Zo zetten kiezelwitte planken en zandkleurige accessoires een strandhuiseffect neer in ‘La Cabane des Pêcheurs’. In ‘La Maison Matelot’ hebben vloer, wanden en gordijnen verschillende sobere tinten grijs, afgeleid van een woeste winterzee en wolkenlucht. “Hoewel we intens genieten van de warme zonsondergangen in de zomer, vinden we vooral de winters hier fascinerend. Het werkelijk magische lichtspel, gedirigeerd door de wind, zorgt voor de prachtigste nuances blauw en grijs.” In elk huis ligt een verrekijker voor een eindeloze blik over zeestraat Het Kanaal. En overal komen maritieme accessoires terug als link naar het uitzicht. Bijvoorbeeld oude reddingsboeien, ankers en portretten van vissers, matrozen en kapiteins – vondsten van rommelmarkten en antiekveilingen. Toch is de aankleding rustig. “Gasten moeten zich thuis voelen, niet op visite.”

Op het ritme van de getijden

Behalve de stijl hebben alle huizen nog één ding gemeen: ze staan op een steenworp afstand van de zee. Die beleving is voor Astrid en Laurence een heel belangrijk criterium; ze gunnen hun gasten een verblijf op het ritme van de getijden. Een blik op de bedrijvigheid in de haven. Op vissers die thuiskomen met hun netten vol fruits de mer. Waaronder de lokale trots: sint-jakobsschelp. “Al sinds de Romeinse tijd is hier alles gericht op de visserij. Dat gaf dit dorp zijn ziel. Port-en-Bessin heeft misschien niet de flair van Honfleur of Deauville. Of zulke prachtige stranden als Omaha Beach en Pointe du Hoc. Toch zijn we het allerliefst hier. Juist de eenvoud en bescheidenheid maakt deze plek voor ons bijzonder.”

Port-en-Bessin (ook wel Port-en-Bessin-Huppain) ligt op 680 kilometer van Utrecht tussen de D-Day-landingsstranden aan de Calvadoskust van Normandië. In het vissersdorpje verhuren ze vier compleet ingerichte huizen én vier appartementen. 

In het vissersdorp hebben de dames tevens een leuke boetiek waar u allemaal maritiem georienteerde decoratiespullen kunt kopen.

Het is een leuk havenstadje, niet ver van Bayeux en de landingsstranden. Het is er eigenlijk in alle seizoenen mooi. Er is een fantastische markt op zondag. In november wordt jaarlijks de vangst van de St. Jacobsschelp gevierd.

Arrangementen

Boek hier uw verblijf

Tip
Kasteel

Verblijf in Vissershuisje aan de haven

Door 2 Parisiennes verbouwd en dat is schitterend geworden. Zij verbouwden 6 voormalige visserhuisjes aan de haven van Port- en-Bessin en verbouwden dit tot appartementen met uitzicht op zee. Kijk hier online naar de mogelijkheden.

Bekijk arrangement
Onze prijs
vanaf €57.50

per persoon per nacht (kamer)

Faciliteiten

Wat is er aanwezig

Betaling

Online beschikbaarheid & reserveren met / zonder credit card

Omgeving

Golfbaan

Hengelsport

Musea, kastelen en bezienswaardigheden

Paardrijden

Wandel- en fietsgebied

Zee

Eten & Drinken

Eigen catering

Ontspanning

Spellen(kamer)

Tv kamer

Voorzieningen

Parking

Uitgeruste keuken

Wifi

Accommodatie foto's

Zo ziet het eruit

Kenmerken

Goed om te weten

Bijzonderheden

Nabij centrum

Geen restaurant

Geen zwembad

Huisdieren niet toegestaan

Niet geschikt voor jonge kinderen

Niet geschikt voor minder validen

Voor wie

Gezinnen / Families

Stellen / Koppels

Landkaart

Waar ligt het

Powered by gmapgen zh & cute emoticons